top of page

Wanneer zorg jij goed voor jezelf?

Bijgewerkt op: 13 mei

Voor mezelf zorgen is al mijn leven lang een grote uitdaging... dat heb ik me nooit zo gerealiseerd omdat ik niet wist wat zelfzorg is. Ik dacht dat op tijd naar bed gaan, goede voeding en ontspanning zelfzorg was... de saboteur in mij had dit zo ingevuld voor mij. Afgelopen jaren heb ik pas geleerd wat zelfzorg is voor mij. Steeds weer in een nieuwe laag ontdekte ik wat het met mij deed. Want wanneer zorg je nu echt goed voor jezelf? En wat betekent zelfzorg?Iedereen heeft zijn of haar eigen trigger in het lichaam die een hint geeft als je niet goed voor jezelf zorgt. Mijn trigger zijn mijn gewrichten en met name mijn knieën. Op het moment dat ik niet goed voor mezelf zorg, zwellen mijn knieën op en gaat lopen moeizaam. Door de pijn kwam ik niet meer in beweging, terwijl dit juist zo goed is. Ondanks dat ik dit wist, luisterde ik hier niet naar en verdoofde ik mijn lichaam door veel te zitten- verslaafd op mijn telefoon te kijken naar van alles om mijn lichaam maar niet te voelen. Met als gevolg dat mijn lichaam steeds strammer werd en de pijn steeds heviger. Gedurende 25 jaar heb ik dit diverse keren doorbroken. En toch verslapte het soms weer waardoor ik weer in een neerwaartse spiraal terecht kwam.


En wat wil mijn lichaam mij hiermee vertellen?

Naast beweging heb ik ook geleerd dat mijn lichaam mij hier iets mee wil vertellen. Want waarom liepen mijn knieën soms vol met vocht terwijl het weer niet slecht was en ik ze niet had overbelast? Door bewuster te voelen waar het vandaan kwam, leerde ik dat het steeds gebeurde als ik weer over mijn eigen grenzen was gegaan. Te druk op werk, ‘ja’ zeggen terwijl ik eigenlijk ‘nee’ voelde, te veel afspraken privé... kortom geen balans in rust en tijd voor mezelf. Mijn knieën vulden zich dan om aan te geven: “wij zijn er ook nog…”.  Het heeft lang geduurd voordat ik begreep waarom mijn lichaam zo reageerde. Als ik luister naar de signalen reageren mijn knieën direct met verzachting en minder pijn.

 

Wat betekent zelf zorg voor mij?

Naast op tijd naar bed gaan, vroeg opstaan, goede voeding en ontspanning:

  • Zorgen voor je lichaam, door dagelijks m’n lichaam te scrubben, zelf-massage, invetten met olie, ademwerk en yoga, beweging, dansen

  • Zorgen voor mijn spirit: door meditatie, afstemming met mijn hogere zelf door stilte en schrijven in mijn dagboek (channeling)

  • Zorgen voor mezelf mentaal: opruimen en schoonmaken in huis, voldoende rust nemen, schrijven

 

En wanneer je de balans hebt gevonden voel je dat direct in je energie en je lichaam: vitaliteit stroomt weer, je voelt je helder en je kan meer aan.

 

Wat betekent zelfzorg voor jou? Wat werkt voedend en wat vullend voor jou? Wil je dit graag onderzoeken? Bel of app mij om een afspraak te maken.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page